Svensk Ek

Publicerad 21 oktober 2023

Svensk Ek heter egentligen ”Quercus Robur” eller ”Quercus Petraea” beroende på vilken man syftar på. ”robur” står för Skogsek och ”petraea” står för Bergek. Eken växer naturligt upp till södra Värmland och i Nordost till Dalälven. Den förekommer mest i Bohuslän, Skåne, Kronoberg, Halland och Kalmar län. Eken kan bli upp till 30 meter hög och ha en omkrets om 60-100 cm i brösthöjd.

Vad används Svensk Ek till

Den Svenska Eken kan med fördel användas till golv, trappor, möbler, båtar och inredning. En stor del av den Svenska Eken vi säljer går till båtrenovering, tillexempel spant, bottenstockar, roder, kölar och bordläggning.

Svensk Ek är ett hårt trädslag som bör torkas långsamt för att undvika sprickor och spänningar som annars kan uppkomma vid bearbetning av virket. Vi säljer både ångtorkad Ek och lufttorkad Ek för olika typer av användsningsområden.

Vi säljer Svensk Ek i många olika dimensioner och kvaliteér.

Vi ser ett ökat intresse från flera kunder som uppskattar den Svenska Eken som ett komplement till den Europeiska Eken bland annat för den lägre prisbilden och att varan är lokal här i Bohuslän.

Önskas långa, breda och tjocka ämnen som även håller listkvalité är Ek i helstock ett bra alternativ.

Mer om den Europeiska Eken här

56 mm Ek

Svensk Ek
Svensk Ek
Ek mönster
Ek ådring

Du kanske vill läsa

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny går oftast under namnet Mahogny när vi pratar om den till vardags. Sipo växer över stora delar av...

Ek Europeisk

Ek Europeisk

Mars är sannerligen en lurig månad, ena dagen sitter vi allihop i skjortärmarna och lutar oss mot söderväggen där det...

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn Amerikansk Lönn heter "Acer Saccharum" på latin, men går under namnet Lönn när vi pratar om den till...