Sipo Mahogny

Publicerad 17 september 2023

Sipo Mahogny går oftast under namnet Mahogny när vi pratar om den till vardags. Sipo växer över stora delar av Västafrika och kommer bland annat från Kongo , Elfenbenskusten, Ghana och Kamerun. Sipo Mahogny träden kan bli upp mot 60 meter höga och mellan 1-2 meter i diameter. Sipo är ett av Afrikas största träd och därför är tillgången på långa och breda ämnen god.

Mahogny har många bra egenskaper som gör att det är ett utmärkt träslag att arbeta med både till båtbyggeri, renovering och snickerier. Träslaget passar bra att använda både inomhus och utomhus beroende på torkat material eller inte.

Mahogny har sedan väldigt länge varit ett populärt virke inom finsnickeri i hela Europa. Inte minst inom båtbyggarbranschen och möbelsnickerier där ädelträslaget är attraktivt på grund av dess mångsidiga egenskaper. Kombinationen av att vara både ett hållbart virke och ett virke som är vackert att se på gör mahogny mycket eftertraktat.

Det finns flera arter som säljs och importeras till Sverige och är man ute efter att köpa mahogny, är utbudet stort.

Läs mer om Mahogny här 

Utseende och egenskaper hos Sipo Mahogny

Sipo kännetecknas av att den har en jämn rödbrun ton som möter en gulaktig ytved. Sipo är lätt att bearbeta, ytbehandla och limma och kan med fördel både oljas och lackas för att få en fin ytfinish. Eftersom trä är ett levande material förändras det med tiden och kan röra sig tillsammans med sin omgivning. Sipo är ett slittåligt trädslag som rör sig förhållandevis lite i fuktiga miljöer vilket gör att Sipo är ett populärt trädslag inom båtbyggarbranschen.

Hur används Sipo

Många av våra kunder köper mahognybrädor och mahognyplank till renovering och nybyggnation av olika båtprojekt, bl. a Andungar, folkbåtar och andra träbåtar. Vi har också kunder som använder mahognyvirke till köksinredning, trappor, möbler och andra inredningsdetaljer.

Välkommen med Era förfrågningar till Oss.

Sipo Mahogny

Du kanske vill läsa

Svensk Ek

Svensk Ek

Svensk Ek heter egentligen "Quercus Robur" eller "Quercus Petraea" beroende på vilken man syftar på. "robur" står för...

Ek Europeisk

Ek Europeisk

Mars är sannerligen en lurig månad, ena dagen sitter vi allihop i skjortärmarna och lutar oss mot söderväggen där det...

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn Amerikansk Lönn heter "Acer Saccharum" på latin, men går under namnet Lönn när vi pratar om den till...