Ek Europeisk

Publicerad 17 mars 2023

Mars är sannerligen en lurig månad, ena dagen sitter vi allihop i skjortärmarna och lutar oss mot söderväggen där det är lä och solens strålar når fram precis lagomt till elvakaffet. Vi sitter där och pratar om veckan, vilka stockar av Europeisk Ek som skall sågas, vilken dag det passar bäst att ta ur ångtorken och vilken dag vi skall åka till den stora skogen och se på ek på rot.

När vi sitter där i solskenet och hör koltrasten sjunga så kan vi inte tänka oss att solen någonsin kommer gå i moln igen, att koltrasten kommer bli hes av kylan eller att det kommer regna och snöa … så vaknar vi dagen efter och hela världen omkring oss är vit av snö och is. Vi försöker – och lyckas då och då – att vara steget före vädergudarna genom att läsa alla appar med prognoser men just i mars så blir vi ofta lurade och vad kan man göra annat än att skratta?

Vi jobbar mycket inomhus i våra varma hallar där vi förvarar vårt möbeltorra virke och nu under våren har vi fyllt på lagerhyllorna med mycket fint virke direkt ur ångtorken, Vi har sågat ännu mer Europeisk Ek, ströat och lagt ut på lufttorkning och framförallt så har vi haft glädjen att välkomna många kunder som kommer till oss för att välja ut plank.

Ek Europeisk är utvald av oss på plats i de stora skogarna i Tyskland och Frankrike, vi har sedan flera generationer ett gott samarbete med de stora godsen och skogsägarna där vi köper de stora ekarna och andra ädelträ som de gallrar i sin strävan efter att vårda och förädla sina skogsbestånd.

Europeiska eken säljer vi både som kantad vara och blockvara med tjocklekar mellan 28 – 105 mm, i flera olika kvalitéer och längder allt efter våra kunders önskemål.

Här kan du läsa mer om Ek

Nedan kommer en bild på Ek som vi precis tagit ur torken, i detta fall Europeisk Ek 28 mm blockvara.

EK Europeisk

Du kanske vill läsa

Svensk Ek

Svensk Ek

Svensk Ek heter egentligen "Quercus Robur" eller "Quercus Petraea" beroende på vilken man syftar på. "robur" står för...

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny går oftast under namnet Mahogny när vi pratar om den till vardags. Sipo växer över stora delar av...

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn Amerikansk Lönn heter "Acer Saccharum" på latin, men går under namnet Lönn när vi pratar om den till...