Amerikansk Körsbär

Publicerad 4 april 2024

Körsbär

Amerikansk Körsbär heter ” Prunus Serotina” på latin men går vanligtvis under namnet Black Cherry, Körsbär eller Amerikansk Körsbär när vi pratar om den till vardags eller handlar med den. Trädslaget växer över stora delar av östra Nordamerika. Trädet kan bli 15 till 30 meter högt med en omkrets i brösthöjd på cirka 30-80 cm.

Utseende Amerikansk Körsbär

Kärnveden hos Körsbär uppfattas som ljusrosa till ljusbrun när den är färsksågad och övergår till en mer rödbrun färg i takt med att den mognar. Ytveden kan ha en ljusgul ton.

Vi har alla olika tycke och smak och det finns många parametrar att ta hänsyn till när vi väljer ut virke. Vi visar gärna upp virket för Dig och möjligheten finns alltid för Dig att komma hit och besöka oss och välja ut precis det virket som passar dina krav på färg och struktur bäst.

Vad har Körsbärsträ för egenskaper och hur används det?

Körsbärsträ används ofta inom olika områden på grund av sina distinkta egenskaper. Nedan följer några olika användningsområden för Körsbär.

  1. Möbeltillverkning: Amerikansk Körsbär är populärt för tillverkning av högkvalitativa möbler dess rika färg och fina textur ger en elegant och varm känsla till möbeln.
  2. Inredning: Träet används i inredningsprojekt, såsom paneler, lister och andra dekorativa element.
  3. Snickeri: Tack vare sin stabilitet och hårdhet är Körsbär lämpligt för olika snickeriprojekt, inklusive träsnideri, trähantverk och svarvade föremål.
  4. Golv: Det används också för tillverkning av plankgolv pågrund av dess slitstarka egenskaper
  5. Intrumenttillverkning: Inom musikindustrin används ibland Körsbär för att tillverka delar av instrument, särskilt gitarrer.

Körsbär väger ca 550-650kg/m3 vid torkat tillstånd.

Körsbärsträ är känsligt för fuktiga miljöer. Körsbärsträ har en tendens att reagera på förändringar i luftfuktighet genom att expandera och kontrahera, vilket kan leda till svullnad och deformation över tid.

För Dig som söker ett trädslag som är mer tåligt mot fukt, kan Mahogny vara ett klokt alternativ att överväga. Mahogny träets naturliga egenskaper gör det mer motståndskraftigt mot påverkan från fukt och kan därför vara mer lämpligt i miljöer där fuktighet kan vara hög, som till exempel i båtar eller badrum.

Mer om Mahogny kan Du läsa här

Innan du väljer att använda Körsbär är det viktigt att överväga dess egenskaper och se till att det passar det specifika ändamål Du har i åtanke.

Vi ser mycket fram mot att höra från Er snart med Era värda förfrågningar och andra frågor om virke.

Här nedan kommer en exempelbild på Körsbär vi har på lager.

Du kanske vill läsa

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny

Sipo Mahogny går oftast under namnet Mahogny när vi pratar om den till vardags. Sipo växer över stora delar av...

Ek Europeisk

Ek Europeisk

Mars är sannerligen en lurig månad, ena dagen sitter vi allihop i skjortärmarna och lutar oss mot söderväggen där det...

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn Amerikansk Lönn heter "Acer Saccharum" på latin, men går under namnet Lönn när vi pratar om den till...