Lönn Amerikansk

Amerikansk Lönn

Amerikansk Lönn heter ”Acer Saccharum” på latin, men går under namnet Lönn när vi pratar om den till vardags. Den Amerikanska Lönnen växer över stora delar av nordöstra Amerika. Den kan bli 25-35 meter hög och så grov som 60-100 cm i diameter mätt vid brösthöjd. Lönnen trivs bäst i öppna landskap med väldränerad mark. Lönnen går att finna i vissa delar av Sverige, från Skåne upp till Ångermanland men är då mest att betrakta som prydnadsträ i trädgårdar och parker.

Utseende Amerikansk Lönn

Till skillnad från många andra sorters ädelträ använder man mest Lönnens ytved. Färgpaletten hos Lönn har alla nyanser från kritvitt till äggskalsvitt där kärnveden är mer åt det ljusröda hållet.

Alla har vi olika tycke och smak, det finns många parametrar att ta hänsyn till när vi väljer ut virke. Vi visar gärna upp virket för dig och möjligheten finns alltid för Dig att komma hit och besöka oss och välja ut precis det virket som passar dina krav på färg och struktur bäst.

Hur används virket

Lönnens virke är starkt och elastiskt och passar därför bra att användas till produkter som kräver den typ av egenskaper, så som hyvlar, promenadkäppar, golv, lister, fönsterpartier gevärskolvar och snickarbänkar. Lönn används också ofta till hela eller delar av olika musikinstrument så som gitarrer och fioler. En rolig kuriosa att känna till är att krattor och spadar med skaft av lönn inte ger blåsor på händerna lika lätt som andra träslag. Om du tittar bland gamla bruksföremål så ser du att de ofta är gjorda av lönn och det är av just den anledningen – kanske är det också därför som ribbstolarna i våra svenska gymnastiksalar ofta är gjorda i lönn.

Egenskaper

Lönnen är lätt att ytbehandla och limma men man bör undvika att ytbehandla med olja som består av linoljegrund då den kan missfärga lönnträ.

Vid hyvling och slipning är lönnen i stort sett likvärdig med boken.

Lönnen väger ca 600-700 kg/m3 som torkad.

Vi ser mycket fram emot att höra från Er snart med Era värda förfrågningar och andra frågor angående virke.

Nedan kommer en exempelbild på Lönn vi har på lager.